ciasteczka z kleiku



Wreszcie udało mi się je upiec, bo już od dawna były na liscie. W smaku ok, ale bez trzęsienia ziemi. Kilka pierwszych sie rozpłynęło, dlatego zmieniłam przepis. Zaleta ich jest to, że do przygotowania ciasta wystarczy większa miska- wszystko wyrobimy w niej ręką. Podaję przepis ze swoimi zmianami, wyszło z niego około 50 sztuk. 

Składniki:
  • 300 g kleiku ryżowego
  • 3 jajka
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kokosu
  • 1 łyżka sezamu
  • cukier waniliowy
  • dodatkowo: marmolada różana 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce, dać do lodówki na około 15 minut, aby masa troche stwardła. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formowac kulki wielkośći orzecha i kłaść na papierze (ręce zwilżać wodą, żeby ciasto do nich się nie klieło). Każdą kulkę lekko spłaszczyć mokrą łyżką i za pomocą końcówki drewnianej łyżki robić dziurkę w każdym ciastku. Za pomocą szprycy napełniać dziurki marmoladą.   Piec w 180*C 20-25 aż będą złotobrązowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz