sobota, 7 lipca 2012

ciasto bakaliowe na oranżadzie



Puszyste ciasto z bakaliami, o konsystencji biszkopta. Pachnące cytryną i pomarańczą. Z moimi ulubionymi kandyzowanymi skórkami.

Składniki:
  • 3 szklanki maki
  • 1 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka oranżady pomarańczowej
  • skórki kandyzowane z pomarańczy kolorowe
  • suszona zurawina
  • skórki świeżo starte z cytryny i pomarańczy
Białka ubić z cukrem na pianę, dodawć po żółtku, miksować chwilę. Dodać mąkę z proszkiem i reszte składników, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej wcześniej formy i piec około 45 minut w 190*C, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu mozna p[olukrować lub posypac odrobinę cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. cukru to ma być 1 szklanka i 3/4 ? bo czytając to na pierwszy rzut oka jest 13/4 szklanki cukru

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak upiekę to dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak duża blacha? Takiej jak na zdjęciu nie posiadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może byc tortownica 21cm lub foremka na babkę

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up