Sernik na bazie kwaśnej śmietany, który po upieczeniu wygląda i smakuje jeszcze lepiej niż z prawdziwego sera. Masa jest bardzo gładka, lekka i delikatna.
Ciasto kruche:
- 3 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- 250 g masła lub margaryny
Masa serowa:
- 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g )
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 puszka brzoskwiń
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.
1/2 ciasta zetrzeć lub rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24*34 cm. Wylać połowę masy serowej, ułożyć brzoskwinie, zalać resztą masy i przykryć pozostałym ciastem. Piec w 170*C ponad godzinę. Zostawić w piekarniku do ostudzenia a najlepiej jeszcze włożyć na noc do lodówki.
pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie Twój pomysł na sernik. Jeszcze nigdy nie robiłam sernika bez...sera:-)
OdpowiedzUsuńI będzie mi się teraz marzył kawałek Twojego sernika....
OdpowiedzUsuńJakie tu pyszności u Ciebie!
Pozdrawiam:)
polecam spróbować!
Usuń•4 kubki smietany 18% ( po 330 g )to sa kupki w których się mieści 250 ml wody
UsuńWygląda przepięknie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńładnie wygląda - ciekawy przepis - tak ze śmietaną :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Jagienka!
Wyszedł mi pyszny sernik chociaż opadl. Dziękuję
OdpowiedzUsuńwitammm ale w przepisie na ciasto nie ma proszku do pieczenia . ktos tu chyba zapomnial dodac. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń