sernik na smietanie z brzoskwiniami



Sernik na bazie kwaśnej śmietany, który po upieczeniu wygląda i smakuje jeszcze lepiej niż z prawdziwego sera. Masa jest bardzo gładka, lekka i delikatna.
Ciasto kruche:

  • 3 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce.

Masa serowa:

  • 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g )
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 puszka brzoskwiń
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Zmniejszyć obroty miksera na 1 i ubijając wlać powoli śmietanę. Dodać budynie i wanilię. Nie miksować długo!
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.

1/2 ciasta zetrzeć lub rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24*34 cm. Wylać połowę masy serowej, ułożyć brzoskwinie, zalać resztą masy i przykryć pozostałym ciastem. Piec w 170*C ponad godzinę. Zostawić w piekarniku do ostudzenia a najlepiej jeszcze włożyć na noc do lodówki.

9 komentarzy:

  1. Podoba mi sie Twój pomysł na sernik. Jeszcze nigdy nie robiłam sernika bez...sera:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I będzie mi się teraz marzył kawałek Twojego sernika....
    Jakie tu pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. •4 kubki smietany 18% ( po 330 g )to sa kupki w których się mieści 250 ml wody

      Usuń
  3. ładnie wygląda - ciekawy przepis - tak ze śmietaną :-)

    Pozdrawiam Jagienka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszedł mi pyszny sernik chociaż opadl. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. witammm ale w przepisie na ciasto nie ma proszku do pieczenia . ktos tu chyba zapomnial dodac. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń