Składniki na 18 babeczek:
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej drobno marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska mała łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść posiekanych drobno orzechów
Całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając powoli dolewac olej. Stopniowo posypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Z marchewki odcisnąć sok i dodac ją do ciasta. Delikatnie wymieszać. Rozłozyć ciasto w foremkach na muffinki do 3/4 wysokości, bo babeczki bardzo urosną. Piec okolo 30 minut w 175*C.
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- po 1 łyżeczce maki pszennej, ziemniaczanej i kukurudzianej
- 4 łyzki cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżka startych orzechów
- maliny do dekoracji
- 150 g masła lub margaryny
Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń, mąki, cynamon i cukier. Ugotowac budyń i ostudzic. Miekkie masło utrzeć na puch i dodając po łyzce budyniu ucierać. Na koniec ododać orzechy. Kremem napełnic szprycę i dekorowac babeczki. Obłozyc malinami.
Pięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne babeczki. Bardzo podoba mi sie połączenie smaków.:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe, a to taka ulepszona mini-wersja :) Podoba mi się bardzo!
OdpowiedzUsuńśliczne :)
OdpowiedzUsuńSą śliczne! Po prostu zjawiskowe!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)