wtorek, 4 grudnia 2012

kieszonki serowe z makiem i bakaliami



Zachwyciłam się ostatnio serowymi rożkami. Ze strucli zostało mi trochę maku, wykorzystałam go więc jako nadzienie do serowych ciastek. O zasadzie robienia ciasta serowego pisałam przy okazji rożków tutaj.
A teraz przypomnienie i wersja z makiem i bakaliami.

Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag sera białego
  • 1 łyżka cukru pudru
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, wykrawać kwadraty.
Składniki na masę makową:
  • 100 g maku mielonego
  • bakalie (orzechy, rodzynki, daktyle, figi, skórki cytrusowe)
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru
  •  łyżeczka masła
  • łyżka miodu
  • olejek migdałowy
  • 150 ml mleka
Mak  ugotować w mleku, ostudzić. Dodać bakalie, miód,aromat, cukier i roztopione masło. Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z makiem. Kłaść po łyżeczce masy na kwadraty z ciasta. Zlepiać rogi po przekątnej.
Piec na papierze do zrumienienia w 180*C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up