wtorek, 14 maja 2013

arbuzowy song




Jedliście kiedyś ciasto z arbuzem? nie? Ja też nie. Nadeszła więc pora na pyszne ptasie mleczko z arbuzem zanurzonym w galaretce Pink Margarita. Te dwa ostatnie fajnie do siebie pasują i powiem nawet, że lepiej niż truskawki i galaretka. Mój mąż jest wielkim fanem serników na zimno, ptasiego mleczka i ciast z galaretką, tak więc ten torcik jest specjalnie dla niego:*

Składniki:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki Pink Margarita 
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • kawałek arbuza bez pestek



Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Obręcz tortownicy posmarować olejem i położyć na paterze. Biszkopty moczyć w galaretce i układać na paterze wewnątrz obręczy tworząc jedną warstwę.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i rozmieszać. Odstawić na 15 minut, mieszając co jakiś czas. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Z białek ubić pianę.Do masy maślanej wlać mleko z żelatyną, zmiksować. Dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Podzielić masę na połowę, do jednej części dodać kakao. Masy dość szybko gęstnieją, należy więc od razu wylać kakaową część na biszkopty. Na wierzchu ułożyć ponownie biszkopty moczone w galaretce i wylać na nie białą masę.Odstawić do stężenia. Arbuza pokroić w kostki, ułożyć na wierzchu, zalać tężejącą pozostałą galaretką. Schłodzić.


4 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up