Składniki:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 galaretki Pink Margarita
- 5 jajek
- 250 g masła
- 500 ml mleka
- 5 łyżek żelatyny
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- kawałek arbuza bez pestek
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Obręcz tortownicy posmarować olejem i położyć na paterze. Biszkopty moczyć w galaretce i układać na paterze wewnątrz obręczy tworząc jedną warstwę.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i rozmieszać. Odstawić na 15 minut, mieszając co jakiś czas. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Z białek ubić pianę.Do masy maślanej wlać mleko z żelatyną, zmiksować. Dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Podzielić masę na połowę, do jednej części dodać kakao. Masy dość szybko gęstnieją, należy więc od razu wylać kakaową część na biszkopty. Na wierzchu ułożyć ponownie biszkopty moczone w galaretce i wylać na nie białą masę.Odstawić do stężenia. Arbuza pokroić w kostki, ułożyć na wierzchu, zalać tężejącą pozostałą galaretką. Schłodzić.
super, super! podoba mi się bardzo!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńa jaka średnica blachy?
OdpowiedzUsuń21 cm
Usuń