sobota, 8 czerwca 2013

ciasto Tofijka (bez pieczenia)



Mój własny pomysł, coś pomiędzy 3bitem a ciastem balowym. Niezbyt słodkie, pomimo masy krówkowej, przekładane budyniem na gorąco. Najlepsze na drugi dzień, wtedy ciastka odmiękną, a masa stężeje. Idealne na rodzinne imprezki i dla dzieci. 
Szybkie do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje.
 Robiłam w małej blaszce (25*28cm). Musi być trzymane w lodówce.


Składniki:
  • 3 paczki herbatników po 85 g 
  • 2 paczki krakersów solonych po 100 g (trochę mi zostało)
  • puszka masy krówkowej orzechowej lub zwykłej

Masa :

  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( mała paczuszka taka na 1/2 l mleka)
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • rodzynki, siekane orzechy laskowe

Z proszku budyniowego, cukru i mleka gotujemy budyń. Do gotującego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy na ogniu aż składniki się połączą. Dodajemy orzechy i sparzone wrzątkiem rodzynki.

Na piankę:
  • 330 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady
  • po 3 kostki startej czekolady białej i gorzkiej
  • 1 łyżka cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić aż zacznie tężeć. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i posiekaną czekoladę. Poczekać aż zacznie gęstnieć i wylać na wierzch zimnego ciasta. 
Blaszkę wyścielamy papierem. Wykładamy warstwy ciasta: herbatniki - 1/2 masy krówkowej - krakersy - 1/2  masy budyniowej gorącej - herbatniki- dryga połowa masy budyniowej-krakersy - masa krówkowa - herbatniki - odczekać przed wyłożeniem pianki aż ciasto ostygnie, inaczej się stopi!!!!- pianka-starte czekolady

Wstawiamy na noc do lodówki.






Desery z Kremówką

8 komentarzy:

  1. Ale ładnie wygląda! Jestem zachwycona :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, fajnie, że nie trzeba używać piekarnika :) Dziękuję za udział w akcji :)
    beatriczenkiczen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, zamierzam przyrządzić to ciasto na jutro, bo wygląda fajnie, ale nie rozumiem co oznacza stwierdzenie 2 budynie waniliowe na 0,5 litra mleka, czy to znaczy, że do kremu mam w sumie dodać 4 budynie, czy źle to rozumiem. Z góry dzięki za info

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, chodzi o to, że dwa budynie takie, na których opakowaniu pisze, że są na pół litra mleka. Bo są też takie na większą ilość i ludzie czasem pytają o jakie chodzi. Więc chodzi o zwykłe budynie

      Usuń
  4. Wszystko fajnie, ale tych herbatników na taką wielkość blaszki jest za mało (mi łącznie na 3 warstwy poszło 400g). Przed chwilą musiałam sobie zrobić dodatkową wycieczkę po barakujące ciastka, ale traktuje to jako zrzucanie kalorii przed degustacją. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może miałaś te grubsze herbatniki, dlatego było mniej sztuk. Ja użyłam tych z Lewiatana.

      Usuń
  5. herbatników 3 paczki to za mało potrzeba 8 paczek

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up