piątek, 16 sierpnia 2013

sernik z jeżynami


Ciekawe połączenie sera, jeżyn i bitej śmietany. Sernik puszysty ale raczej nie z tych lekkich jak chmurka. Jeżyny nadają trochę kwaskowatości, którą osładza bita śmietana z bezikami.

Składniki:
na spód:
  • 200 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 ugotowane żółtko
  • 150 g masła
Wszystkie składniki zagnieść, wylepić nimi dno i brzegi (do połowy) tortownicy o średnicy 21 cm. Umieścić w lodówce na czas robienia masy serowej.
na masę serową:
  • 500 g sera trzykrotniemielonego
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • szklanka jeżyn
Jeżyny ułożyć warstwą na cieście. Pozostałe składniki zmiksować razem i wylać na jeżyny. Piec około godziny w 170*C.  Porządnie wystudzić.

na wierzch:
  • 150 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka jeżyn
  • kilka małych bezików
Kremówkę ubić z pudrem. Wyłożyć na sernik. Wysypać jeżyny i beziki.







1 komentarz:

  1. Wygląda przecudnie!!!!!!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up