ciasto "chałwowiec"


Chociaż za chałwą nie przepadam, mogę z ręką na sercu powiedzieć, że to najlepsze ciasto jakie pojawiło się na blogu. Żadne nam tak nie smakowało i nie miało takiego "wzięcia". Biszkopty nasączone kawą i likierem oraz niezwykle puszysty krem chałwowy to cudowne połączenie. W piękny niedzielny poranek zapraszam na kawałeczek i polecam, zwłaszcza na rodzinne spotkania- na pewno zachwycicie nim gości.

Składniki: (forma 24*24 cm)
  • 32 sztuki okrągłych biszkoptów
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej z cukrem
  • 1/3 szklanki likieru kawowego
na ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
Białka ubić z cukrem na pianę.Ubijając dodać żółtka. Dodać olej, budynie i mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec w 170*C.

na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 300 g chałwy waniliowej
Z cukru, mleka i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z budyniem na krem. Chałwę rozdrobnić i dodać do kremu podczas ucierania.

Ciasto nasączyć kawą wymieszaną z likierem. Rozsmarować połowę kremu. Ułożyć połowę biszkoptów namoczonych w kawie z likierem. Wyłożyć resztę kremu, a na wierzch pozostałę namoczone biszkopty. Posypać startą czekoladą.

A o to drugie podejście do chałwowca, tym razem biszkopt w środku zamiast biszkoptów:





3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o rozwinięcie sposobu wykonania ciasta biszkoptowego, ponieważ wg mojego przepisu nie ma w składnikach budyniu
    "Z podanych składników zarobić ciasto tak, jak na biszkopt. Upiec w 170*C."-to trochę za mało informacji
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń