czwartek, 19 września 2013

rogale śniadaniowe na miodzie




Uwielbiam drożdżowe wypieki. Z drożdżowym ciastem kombinuję na tysiące sposobów, bo jak dla mnie to nie ma nic lepszego od ciepłej drożdżówki lub rogalika z kubkiem kakao. Rogale te robiłam już kiedyś, chyba nawet są na blogu. Przepis kiedys odpisałam z internetu, niestety nie pamiętam z jakiej strony, więc jeśli ktoś się do niego przyznaje niech się zgłosi. Dla przypomnienia podam go jeszcze raz i gorąco polecam. 


Składniki (ok 12 sztuk):
  • 500g mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 100 mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  •   cukier wymieszany z cynamonem, migdały i roztrzepane jajko na wierzch 
Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami i cukrem. 
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up