czwartek, 24 października 2013

piernik na karmelu


To mój pierwszy piernik na karmelu. Spodziewałam się twardego suchego wypieku, a wyszedł piernik konsystencji biszkopta. Miękki, puszysty, mocno korzenny. Przepis z gazetki "Najlepsze ciasta".

Składniki na dużą keksówkę:
  • 5 jajek
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 200 g miodu
  • 1 łyżeczka kakako
  • 1 łyż aprzyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada do przełożenia
Białak oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Na suchej patelni skarmelizować 50 g cukru. Wlać 100 ml wody i zagotować mieszając, aż się rozpuści. Masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Dodać przestudzony karmel, miód, mąkę, przyprawy, zmiksować. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i wylać do keksówki. Upiec w 180*C około 50 minut. Po przestudzeniu przełożyć marmoladą. 

7 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo smakowicie :) Uwielbiam pierniki na karmelu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piernik - karmel to jest to :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego jeszcze nie jadłam! ojjj, czas nadrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pierniki w każdym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy, podoba mi się :) Chyba spróbuję taki zrobić - zdecydowanie zaletą jest, że nie trzeba czekać na niego kilka tygodni ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam stary babciny przepis na pierniczki w którym też jest karmel - dzięki temu wychodzą pyszne i długo są świeże. A swoja drogą ja stosuje przepis książkowy na piernik, z nazwy wynika że oszczędny. Trudno nazwać oszczędnym piernik do którego potrzeba szklanki baaaardzo mocnej kawy, szklanki oleju i szklanki miodu. Ale jest to mój ulubiony przepis a śmieję się że to nie piernik mi wychodzi tylko biszkopt piernikowy ;-))

    OdpowiedzUsuń