niedziela, 24 listopada 2013

kremówka bez pieczenia


To chyba najprostsze w przygotowaniu ciasto, a w zasadzie to deser. Do przygotowania potrzebujemy tylko dwóch składników- krakersów i budyniu ugotowanego na mleku. Wykonanie jest tak proste, że zrobi je nawet dziecko w dziesięć minut. Polecam, kiedy macie mało czasu i puste szafki w domu. Z odrobiną lukru pomarańczowego i bakaliami prezentuje się dość ładnie. 



Składniki (foremka 24*24cm)

  • 34 krakersy solone
  • 1 l mleka+ 1 szklanka
  • 3 opakowania budyniu cytrynowego
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • bakalie kandyzowane
  • na lukier: łyżeczka wrzątku, cukier puder, sok z pomarańczy
 Foremkę wyścielić papierem do pieczenia. Rozłożyć połowę krakersów. Litr mleka zagotować z cukrem i masłem. W szklance mleka rozpuścić budynie. Na mleku ugotować budyń. Gorący wylać na krakersy i rozłożyć resztę ciastek. Cukier puder, sok  zpomarańczy i wrzątek utrzeć na lukier. Posmarować przestudzone ciasto i ułożyć bakalie. Odstawić na noc, aby ciasto stężało.

3 komentarze:

  1. Nie dziwie się że ci ten przepis opublikowali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlaczego? a ja się właśnie dziwię, bo to nic szczególnego ot krakersy i budyń...

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up