wtorek, 5 listopada 2013

przekładany murzynek bez jajek



Upiekłam dziś pyszne ciacho. Zrobienie go zajęło mi mniej czasu niż zrobienie mu zdjęcia. Tak niefotogenicznego ciasta jeszcze nie miałam. Poległam, nie mam już sił, zrobiłam chyba ze sto zdjęć i każde jest nie powiem do czego. No coż, zdarza się. Ale ciasto było bardzo smaczne. To murzynek bez jajek z przepisu mojej babci. Wzbogaciłam go o warstwę budyniu na gorąco, dżemu brzoskwiniowego, bitej śmietany a wszytsko to posypane przyprawą do deserów, którą dostałam od firmy Kamis. Spróbujcie tego ciasta,jest ekspresowe i bardzo bardzo puszyste.

Składniki: (piekłam w blaszce 23*28cm)
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 przyprawa do piernika (pominęłam- ma być murzynek a nie piernik)
Wszystkie składniki wymieszać razem mikserem i wylać na blaszkę. Piec około 30-40 minut w 175*C. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.



na przełożenie:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu cytrynowego
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • przyprawa do deserów w młynku Kamis
  • prawie cały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
W części mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Ugotować na mleku budyń. Do gotującego się jeszcze budyniu dodać masło i mieszać aż się połączą. Ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Wierzch posmarowac dżemem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na dżem i posypać przyprawą. 

8 komentarzy:

  1. Niby „zwykły” murzynek a jak pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie :) chyba się skuszę i zrobię w ten weekend.Mam pytanko czy do ciasta trzeba dodać przyprawę do piernika,czy niekoniecznie?w jakiej wersji lepiej smakuje?Nie powiem z tą przyprawą bardzo mnie zaintrygowało :) pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pominęłam, bo chciałam, żeby to był murzynek a nie piernik.Ale u babci jadłam z przyprawą i był pyszne. Kwestia gustu.

      Usuń
    2. Od jakiegoś czasu chodzi za mną piernik,więc chyba zrobię z przyprawą :) dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  3. Witam.
    to kolejne ciasto z Pani przepisów, które chcę zrobić. Ponieważ nie znalazłam budyniu cytrynowego (może ktoś wie, gdzie jest) czy próbowała Pani innych kombinacji (np. dżem porzeczkowy i budyń waniliowy) i są one sprawdzone? Pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak najbardziej może tak być. Budyń cytrynowy kupuje w Kauflandzie.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up