mini eklerki z kajmakiem




Tak to jest, jak sę robi wszystko na raz i to jeszcze przy święcie. Nie wyszły mi eklerki wizualnie, ale smakowo były przepyszne, dlatego wrzucam przepis, a fotki się wymieni następnym razem. Pierwszy raz zrobiłam z kremem innym niż na maśle i taki bardziej mi odpowiada. Jeśli wolicie lekkie kremy, to musicie spróbowac tego.

Składniki:
na ciasto (wyszło mi około 25 sztuk):
  • 300 ml wody
  • 180 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g mąki
Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę, mieszać najlepiej pałką, aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Dodać jajka, zmiksować. Przełożyć do szprycy i wyciskać kształt eklerków na papierze do pieczenia, robiąc spore odstępnu, bo ciasta urosną. Piec  około 25 minut w 190*C aż będą rumiane. Jeżeli eklerki po wyjęciu z pieca opadną, oznacza to, że są niedopieczone w środku. Po upieczeniu można zostawić je w wyłączonym piekarniku, żeby się dosuszyły. Ostudzone eklerki przekroić na połowę, nadziać kremem i polać kajmakiem.

na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200 ml kremówki
  • kieliszek likieru jajecznego
Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować gęsty budyń, przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Miksując budyń dodać do niego najpierw likier a następnie kremówkę.

dodatkowo:
  • 3 łyżki masy kajmakowej
Kajmak podgrzać w rondelku z wrzątkiem i polać eklerki.



3 komentarze: