Upiekłam dziś pyszne ciacho. Zrobienie go zajęło mi mniej czasu niż zrobienie mu zdjęcia. Tak niefotogenicznego ciasta jeszcze nie miałam. Poległam, nie mam już sił, zrobiłam chyba ze sto zdjęć i każde jest nie powiem do czego. No coż, zdarza się. Ale ciasto było bardzo smaczne. To murzynek bez jajek z przepisu mojej babci. Wzbogaciłam go o warstwę budyniu na gorąco, dżemu brzoskwiniowego, bitej śmietany a wszytsko to posypane przyprawą do deserów, którą dostałam od firmy Kamis. Spróbujcie tego ciasta,jest ekspresowe i bardzo bardzo puszyste.
Składniki: (piekłam w blaszce 23*28cm)
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- 125 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru
- 1 przyprawa do piernika (pominęłam- ma być murzynek a nie piernik)
na przełożenie:
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu cytrynowego
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- przyprawa do deserów w młynku Kamis
- prawie cały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
wygląda rewelacyjnie, pycha:)
OdpowiedzUsuńNiby „zwykły” murzynek a jak pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :) chyba się skuszę i zrobię w ten weekend.Mam pytanko czy do ciasta trzeba dodać przyprawę do piernika,czy niekoniecznie?w jakiej wersji lepiej smakuje?Nie powiem z tą przyprawą bardzo mnie zaintrygowało :) pozdawiam
OdpowiedzUsuńja pominęłam, bo chciałam, żeby to był murzynek a nie piernik.Ale u babci jadłam z przyprawą i był pyszne. Kwestia gustu.
UsuńOd jakiegoś czasu chodzi za mną piernik,więc chyba zrobię z przyprawą :) dziękuję za odpowiedź :)
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńto kolejne ciasto z Pani przepisów, które chcę zrobić. Ponieważ nie znalazłam budyniu cytrynowego (może ktoś wie, gdzie jest) czy próbowała Pani innych kombinacji (np. dżem porzeczkowy i budyń waniliowy) i są one sprawdzone? Pozdrawiam Agata
Jak najbardziej może tak być. Budyń cytrynowy kupuje w Kauflandzie.
OdpowiedzUsuń