niedziela, 22 grudnia 2013

markizy z kremem z mleka w proszku


Półkruche, przełożone grubą warstwą kremu na bazie mleka  w proszku, delikatne ciastka. Najlepiej smakują po kilku dniach jak zmiękną.  Są dość pracochłonne, jak to ciastka, ale smak wynagradza:)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 25 dag margaryny
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść szybko. Gotowe ciasto umieścić w zamrażalniku na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienko i kieliszkiem wykrawać kółeczka. Piec około 10 minut w 180*C.

krem:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g pełnego mleka w proszku

Wszystkie składniki razem  zagnieść na gładką masę. Z masy palcami lepić kulki i wkładać między dwa krążki i ściskać, tworząc warstwę kremu. Krem musi być dobrze wyrobiony, żeby był lepki.


na wierzch:

  • biała polewa
  • mleczna polewa
  • kolorowe pisaki lukrowe
Wierzch oblać polewą i ozdobić paskami lukru i czekolady. 

2 komentarze:

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i podpinam się pod życzenia

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up