Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jedliśmy. Niezwykle miękkie, pulchne, aromatyczne. Zrobiłam je z przepisu na piernik sześciotygodniowy. Na taki efekt warto poczekać, choć ciastka Świąt nie doczekały, zostało raptem kilka ze 120... Moje maleństwo objadało się nimi bez przerwy.
Uwaga: podaję przepis na całą porcję, ja niestety zrobiłam z połowy i wyszło mi 80 sztuk nadzianych i 40 zwykłych.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 500 g miodu
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 opakowania przyprawy korzennej (lub więcej jeśli ktoś woli mocno piernikowy smak)
Cukier, miód i masło umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając powoli podgrzewać, prawie do wrzenia. Nie zagotować! Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na minimum 2 tygodnie, a najlepiej na 6 tygodni.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Na jedną część ciasta w odstępach układać po łyżeczce marmolady. Przykryć drugim płatem ciasta i palcami dokładnie przyciskać miejsca wokół marmolady, żeby ciasto dobrze się skleiło. Foremka wycinać ciastka i piec około 15 minut w 180*C, wyjmować rumiane ale jeszcze miękkie. Odstawić na noc, żeby odmiękły i polać polewą.
Ciasto będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na minimum 2 tygodnie, a najlepiej na 6 tygodni.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Na jedną część ciasta w odstępach układać po łyżeczce marmolady. Przykryć drugim płatem ciasta i palcami dokładnie przyciskać miejsca wokół marmolady, żeby ciasto dobrze się skleiło. Foremka wycinać ciastka i piec około 15 minut w 180*C, wyjmować rumiane ale jeszcze miękkie. Odstawić na noc, żeby odmiękły i polać polewą.
odechciało mi się jedzenia mojego zwykłego śniadania gdy popatrzyłam na te słodkości :)
OdpowiedzUsuńzjedz śniadanie bo zdrowe:)
Usuńo jeej! idealne, wyglądają jeszcze piękniej niż kupne :]
OdpowiedzUsuńdzięki, smakują milion razy lepiej :)
Usuńto coś dla mojego męża, lubi wszystko z marmoladą a zwłaszcza pierniki:)
OdpowiedzUsuńRobilam takie pierniczki z ciasta dojrzewajacego na Boze Narodzenie zrobilam tylko z polowy porcji ale w przyszlym roku zrobie z calej ;)przepis zaczerpnelam akurat z bloga Moje Wypieki ale przepis taki sam;)
OdpowiedzUsuńWhat flavor marmalade is best?
OdpowiedzUsuńDo you have a recipe for Amoniaczki? My mother used to make them, but I can not find her recipe.
OdpowiedzUsuńSweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
OdpowiedzUsuńDo you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem too get there!
Thanks