Półkruche, przełożone grubą warstwą kremu na bazie mleka w proszku, delikatne ciastka. Najlepiej smakują po kilku dniach jak zmiękną. Są dość pracochłonne, jak to ciastka, ale smak wynagradza:)
Składniki:
- 500 g mąki
- 5 żółtek
- 25 dag margaryny
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść szybko. Gotowe ciasto umieścić w zamrażalniku na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienko i kieliszkiem wykrawać kółeczka. Piec około 10 minut w 180*C.
krem:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g pełnego mleka w proszku
Wszystkie składniki razem zagnieść na gładką masę. Z masy palcami lepić kulki i wkładać między dwa krążki i ściskać, tworząc warstwę kremu. Krem musi być dobrze wyrobiony, żeby był lepki.
na wierzch:
- biała polewa
- mleczna polewa
- kolorowe pisaki lukrowe
Wierzch oblać polewą i ozdobić paskami lukru i czekolady.
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
dziękuję i podpinam się pod życzenia
Usuń