Te ciasteczka są przepyszne. Ale tak kruche, że zgniotłam kilka układając je do zdjęcia. Dosłownie rozpływają się w ustach. Mi najbardziej smakowały te przełożone kwaśną konfiturą, ale do zdjęcia zostały tylko te z kajmakiem. Też były pyszne. Spróbujcie.
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 375 g masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 4 ugotowane żółtka
na piankę:
- 2 białka
- 15 dag cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
na przełożenie:
- kwaśna konfitura
- kajmak
Mąkę, masło, żółtka i cukier puder posiekać i szybko zagnieść. Ciasto umieścić w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie rozwałkować, dużym kieliszkiem wycinać kółka i smarować pianką. Piec w 190*C około 10 minut.
Pianka:
Białka ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno.
Wystudzone ciastka smarować nadzieniem i sklejać po dwa.
Robiłam kiedyś podobne, smakowały bosko :) Twoje wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuń