bardzo kruche ciasteczka z pianką


Te ciasteczka są przepyszne. Ale tak kruche, że zgniotłam kilka układając je do zdjęcia. Dosłownie rozpływają się w ustach. Mi najbardziej smakowały te przełożone kwaśną konfiturą, ale do zdjęcia zostały tylko te z kajmakiem. Też były pyszne. Spróbujcie. 

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 375 g masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 4 ugotowane żółtka
na piankę:
  • 2 białka
  • 15 dag cukru pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny
na przełożenie:
  • kwaśna konfitura
  • kajmak
Mąkę, masło, żółtka i cukier puder posiekać i szybko zagnieść. Ciasto umieścić w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie rozwałkować, dużym kieliszkiem wycinać kółka i smarować pianką. Piec w 190*C około 10 minut. 
Pianka:
Białka ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno. 
Wystudzone ciastka smarować nadzieniem i sklejać po dwa. 

1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś podobne, smakowały bosko :) Twoje wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń