Moje pierwsze pączki w tym roku. Nareszcie udało mi się zrobić z obwódką:) Dodatek piwa nie zmienia smaku, ale dodaje bąbelków, dzięki którym bardzo rosną. Wykrawałam je dużym kieliszkiem, a wyszły dość spore. A co do smaku to pączki z dodatkiem gałki, imbiru i cynamonu są bardzo smaczne. Jak dla mnie smaczniejsze były-o dziwo- na drugi dzień. Wyszło mi 50 sztuk.
Składniki:
na rozczyn:
- 50 g drożdży
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 3 żółtka
- 1 jajko
- niepełna szklanka piwa jasnego
- 50 g cukru
- 40 g stopionego masła
- szczypta soli
- po odrobinie imbiru, cynamonu, wanilii i gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- cukier puder do posypania
Drożdże, cukier i mleko wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać przyprawy, żółtka utarte z cukrem, jajko, sól i piwo. Wyrabiać ręką około 10 minut. Po tym czasie dodać stopione i ostudzone masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie ciasto rozłożyć na stolnicy, lekko rozwałkować i wycinać kółka. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut, żeby urosły. Pączki wrzucać na rozpalony do 175*C tłuszcz i smażyć około 2 minut z każdej strony. Następnie nadziewać powidłami i posypać cukrem pudrem.
Mało kto ma w domu termometr cukierniczy, dlatego temperaturą można sprawdzić w prostszy sposób- wystarczy do tłuszczu wrzucić kawałek ciasta. Jeśli wypłynie i zacznie się smażyć, znaczy, że olej jest gotowy do smażenia pączków.
źródło
Idealne wręcz na tłusty czwartek.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz się spotkałam z pączkami na piwie. Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają perfekcyjnie! w tym roku jeszcze nie jadłam, więc narobiłaś mi apetytu!:)
OdpowiedzUsuńCieszę się , że smakowały..no i pięknie wyglądają..
OdpowiedzUsuńMogę umieścić Twoje zdjęcie pączków w mojej galerii?
oczywiście, bardzo proszę:) dziękuję za pyszny przepis:)
UsuńCudownie wyglądają ;-) Chyba się skusze ;-)
OdpowiedzUsuń