Kruszynka to trzy kruche placki przełożone masą jabłkową i orzechową. Przygotowanie ciasta jest trochę pracochłonne, ale nie jest trudne. Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i jak zwykle się nie zawiodłam. Zmodyfikowałam go trochę, bo użyłam mniejszej blaszki i dlatego na masie orzechowej mam jeszcze kruchy placek. W oryginale placki były dwa, na orzechach od razu była polewa. Polewa z tego przepisu jest aksamitna, równo się kroi i nie pęka.
Składniki:
*blaszka 23*28 cm
na ciasto:
- 300 g mąki
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki amoniaku
- ewentualnie 1 łyżka śmietany, jeśli ciasto będzie za suche
na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 łyżka masła
na masę orzechową:
- 200 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru pudru
na polewę:
- 13 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- orzechy
Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i upiec osobno w 180*C przez około 25 minut.
Jabłka obrać, zetrzeć i dusić na maśle aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Trochę przestudzić i wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim ciastem.
Orzechy zemleć. Mleko zagotować z orzechami i ciągle mieszając gotować aż wsiąkną całe mleko i będą gęste jak budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem. Polać polewą.
Polewa: Masło, cukier, kakao zagotować. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do polewy, wymieszać. Trochę przestudzić i dodać śmietanę. Dokładnie szybko wymieszać. Wylać na ciasto. Posypać orzechami.
Pyszne, przepadam za przepisami Siostry :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńCiasta S. Anastazji zawsze wzbudzają uznanie wśród gości :) Są przepyszne :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń