Wiem, że do Wielkanocy jeszcze daleko, ale tak jakoś mnie natchnęło na babkę i wiosenną dekorację. A może ktoś z Was będzie szukał przepisu więc będzie jak znalazł. Babki piekę rzadko, bo nie lubię suchych ciast. Ta okazała się bardzo wilgotna, aromatyczna i rozpływała się w ustach. A do tego robi się ją ekspresowo, wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki i gotowe. Smakoszom kawy na pewno zasmakuje. Do ciasta dodałam trochę przyprawy do kawy i deserów Kamis- nadała babce wspaniały aromat wanilii i kardamonu.
*piekłam w niedużej formie na babkę z kominkiem
Składniki:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 30 g kakao
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- przyprawa do kawy i deserów w młynku Kamis
- szklanka kawy o temperaturze wrzenia
Wszystkie składniki oprócz kawy umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie wlać wrzącą kawę i szybko wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w 180*C około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Można polać polewą czekoladową i posypać migdałami.
Ja też rzadko piekę babki, ale ta kusi wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńHym trzeba wypróbować ... :) smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńw jakiej ilości wody rozpuszczasz kawę? dotąd wiedziałam żeby wlać wystudzona kawę -nie zaparzy się mąka?
OdpowiedzUsuńNa tym to polega ze właśnie ma kawa być goraca. Na szklankę wrzątku dwie łyżeczki kawy
Usuńczy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i szklanka kawy o temperaturze wrzenia to dwa osobne składniki? czy chodzi o rozpuszczenie 2 łyżeczek kawy w szklance wrzątku?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Czy te 2 łyżeczki kawy,rozpuścić w szklance wody? bo tak zrozumiałam z przepisu.
OdpowiedzUsuńJola59
Tak dokładnie.
OdpowiedzUsuń