Chciałam coś upiec ale albo nie miałam pomysłu, albo brakowało mi jakiegoś składnika. Kiedyś odpisałam sobie z tej strony przepis na tartę czekoladową. Dawno nie piekłam tarty więc się na nią skusiłam. Dostosowałam przepis do swojej foremki i naszych smaków. Wyszła doskonała- chrupiący kruchy spód, delikatny mus czekoladowy i lekka bita śmietana z kokosem. Idealna na niedzielę. Aby ciasto było mniej słodkie można mleczną czekoladę zastąpić gorzką i dać mniej cukru.
*foremka do tarty o średnicy 26 cm
Składniki:
na ciasto:
- 225 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
na mus:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 30 g cukru
na wierzch:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki drobnego kokosu
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao
Składniki na ciasto szybko zagnieść. Foremkę na tartę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciastem, dokładnie docisnąć, nakłuć widelcem w kilku miejscach i umieścić w lodówce na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180*C, piec tartę około 15-20 minut. Wyjąć kiedy nie będzie już surowa, ale jeszcze niezbyt rumiana. W czasie pieczenia spodu przygotować nadzienie. Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając wlać czekoladę i kremówkę. Masę wylać na podpieczony spód i piecz jeszcze około kwadransa. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać kokos i za pomocą szprycy wyciskać na tartę. Przed podaniem posypać kakao.
-musi być pyszna-nigdy nie piekłam tarty,ta będzie pierwsza-pozdrawiam ewa
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho :) Również mam zamiar wypróbować.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Pani z Kóz, my z Żywca jak blisko i jak pysznie!!! Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń