niedziela, 16 lutego 2014

jabłkowy sernik na zimno z musem


Pierwszy raz spróbowałam połączenia sernika na zimno i jabłek. I muszę powiedzieć, że o dziwo te dwa smaki do siebie pasują. Ciasto robi się łatwo i szybko. Ten przepis będzie idealny na upalne dni. 

*przepis autorski

Składniki:
foremka 24*24 cm
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 5 kubeczków serka homogenizowanego o smaku pieczone jabłko (po 150g, użyłam Hej)
  • 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam Gostyń)
  • 2 łyżki żelatyny
na mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
Z podanych składników upiec biszkopt. 

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze część, skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem, wlać szklankę wody i gotować aż jabłka zmiękną a następnie zblenderować na mus. Budyń rozrobić z połowie szklanki wody i wlać do gotującego się musu jabłkowego, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 

W tym czasie ubić mleko skondensowane na piankę i zmiksować z serkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do serowej masy. Natychmiast wyłożyć masę na biszkopt a na nią mus jabłkowy. Trzonkiem od drewnianej łyżki kilka razy zamieszać, tak aby utworzyć marmurkowy wzór. Odstawić do stężenia. 





5 komentarzy:

  1. Ale wspaniały sernik, obłęd :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda :) A ile czasu należy piec biszkopt?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up