wtorek, 25 marca 2014

potrawka z suszonych grzybów z boczkiem


Taką potrawkę od lat robi moja mama i jest to moje ulubione danie jej kuchni. nie wymaga wielu składników- w zasadzie trzech podstawowych. Jest bardzo pyszna i syta. 

Składniki:

  • 2 garście suszonych grzybów
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • wegeta
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
Grzyby zalać około dwoma litrami wody i gotować. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i ziemniaki pokrojone trochę grubiej niż na frytki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dusić chwilę razem a następnie zalać wywarem grzybowym i gotować,aż będą miękkie. Przyprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i śmietaną i zagęścić danie. Podawać na ciepło. Najlepiej smakuje z buraczkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up