poniedziałek, 7 kwietnia 2014

sernik cytrynowy z pianką


 Półkruche ciasto, kremowa cytrynowa warstwa sera i lekka cytrynowa pianka, to coś, co musi pojawić się na Waszym stole. I daję głowę, że się uda. Nie opadł ani milimetra:)


Składniki:
na ciasto:
  • 215 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 1200 g sera 
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka (jeśli używamy rzadkiego sera to mleko należy pominąć)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • skórka otarta z dwóch dużych cytryn
  • sok z połowy cytryny
na piankę cytrynową:
  • 8 białek (pozostałe z ciasta i masy serowej)
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
Składniki ciasta zagnieść szybko na stolnicy. Blaszkę o wymiarach 25*34 cm wyścielić dokładnie papierem. Na dnie rozwałkować ciasto. 
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. 
Wylać na ciasto. wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na pianę, pod koniec ubijania wsypać kisiele i skórkę z cytryny. Pianę wyłożyć na sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Wyłączyć i uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystygnięcia. Najlepiej odstawić go na noc w chłodne miejsce i kroić dopiero następnego dnia. 




   

1 komentarz:

  1. Mniam, pyszności :) Musiał być cudownie leciutki :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up