wtorek, 26 sierpnia 2014

buraczki i barszczyk 2 w 1


Próbowałam wielu przepisów na buraczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i buraczki wychodzą idealnie doprawione.

Składniki:

  • 5 kg buraczków
  • 2 litry wody
  • 1/2 litra octu
  • 1/2 kg cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 5 listków laurowych
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
Buraczki ugotować i obrać. Pozostałe składniki zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki. Odstawić na dobę. Następnie buraczki wyłowić z zalewy i zetrzeć. Nakładać do słoików i zalewać dwiema łyżkami zalewy. Resztę zalewy przelać do słoiczków. Pasteryzować około 30 minut i pozostawić słoiki w wodzie, aż ostygną. 

3 komentarze:

  1. Ile wyjdzie słoików z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie mnie też to interesuje?

    OdpowiedzUsuń
  3. to zależy od wielkości słoiczków ale jest tego dośc dużó

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up