czwartek, 14 sierpnia 2014

cukinie z farszem z królika


Cukinia faszerowana chudym mięsem z królika i polana sosem z kurek to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać ją z surówką, dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów. 

Składniki:
  • 2 żółte cukinie
  • szklanka ryżu
  • 500 g mięsa mielonego z królika
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
na sos:
  • szklanka kurek
  • mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć solą i nadziać farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Kurki podsmażyć na maśle, posolić i zalać śmietaną. Doprawić do smaku. Upieczone cukinie podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up