Cukinia faszerowana chudym mięsem z królika i polana sosem z kurek to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać ją z surówką, dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów.
Składniki:
- 2 żółte cukinie
- szklanka ryżu
- 500 g mięsa mielonego z królika
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- czosnek
na sos:
- szklanka kurek
- mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć solą i nadziać farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Kurki podsmażyć na maśle, posolić i zalać śmietaną. Doprawić do smaku. Upieczone cukinie podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz