wtorek, 9 września 2014

tort bakaliowy z brandy




Tort zrobiony na urodziny mamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu. 

*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki czekolady z chrupkami
  • 1/2 kieliszka brandy
  • 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
do naponczowania
  • 3/4 szklanki posłodzonej herbaty
  • brandy (ilość według uznania)
na dekorację:
  • bita śmietana z kakao
  • cukrowe kwiatki i listki
  • perełki cukrowe
  • rodzynki
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami.






2 komentarze:

  1. Smakowity, bardzo lubię takie bakaliowe torty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny torcik, aż chciałoby się spróbować!

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up