Tort zrobiony na urodziny mamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu.
*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 1/2 tabliczki czekolady z chrupkami
- 1/2 kieliszka brandy
- 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
do naponczowania
- 3/4 szklanki posłodzonej herbaty
- brandy (ilość według uznania)
na dekorację:
- bita śmietana z kakao
- cukrowe kwiatki i listki
- perełki cukrowe
- rodzynki
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami.
Smakowity, bardzo lubię takie bakaliowe torty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPiękny torcik, aż chciałoby się spróbować!
OdpowiedzUsuń