wiejskie jadło



To sycącą i rozgrzewająca potrawa to doskonały pomysł na obiad. Wystarczy za dwa dania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.

Składniki:

  • 250 g białej fasoli jaś
  • 2 kiełbasy
  • 1/2 cukinii
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy 
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Fasolę moczyć w wodzie przez kilka godzin przed gotowaniem. Nastęonie gotować do miękkości, soląc dopiero pod koniec. Cebulę podsmażyć z kiełbasą. Dodać pokrojone warzywa, zalać szklanką wody i dusić. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać fasolkę razem z wodą, przecier pomidorowy i gotować kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem. Posypać natką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz