środa, 29 października 2014

miodowe dzwoneczki


Do świąt co prawda jeszcze daleko, ale może już dziś przyda się komuś przepis na ciasteczka. Zwłaszcza, że najlepsze są dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp. 

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 75 ml miodu
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez kakao)
Olej, miód i cukier wstawić w rondelku na mały gaz  i mieszając zagotować i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć w metalowej puszcze na minimum kilka dni. 


2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up