drobiowe kieszonki z salami i mozzarellą


U mnie nie ma tradycji jedzenia gęsiny, zresztą nie byłoby na nią chętnych. Bardzo lubimy roztopiony, ciągnący się ser, na obiad był więc filet z kurczaka nadziewany salami pepperoni i mozzarellą. Dobrze doprawiony pieprzem i ostrą papryką, usmażony w chrupiącej panierce. Polecam na niedzielny obiad. 

Składniki:
  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 8 plasterków salami pepperoni
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • mąką, jajko i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Filet przekroić na dwa płaty i każdy rozbić przez woreczek tak, aby nie zrobić dziur w mięsie. Natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Na każdy kawałek mięsa ułożyć po 4 plastry salami. Mozzarellę pokroić na kawałki i ułożyć na salami. Mięso złożyć na połowę. Można spiąć patyczkiem do szaszłyków, żeby nie rozpadało się podczas smażenia. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości tłuszczu, ponieważ mięso jest dość grube. 


2 komentarze: