hiszpańska patelnia pełna smaków


Podjęłam wyzwanie Iglotex w konkursie Patelnia pełna smaków. Na dzisiejszy obiad przyrządziłam danie z warzyw na patelnię po hiszpańsku i kurczaka. To nie tylko zdrowy i lekki obiad, ale także ekspresowy- jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. Ponieważ lubię "świeże" dodatki do obiadu, danie podałam z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Mrożonki doskonale sprawdzają się zimą, kiedy niektóre z warzyw są trudno dostępne. 

Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem.

Składniki:
  • opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in: papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki czarnych hiszpańskich oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • koperek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć mięso. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Warzywa z mrożonki umieścić na durszlaku, przelać wrzątkiem po czym dodać na patelnię. Przyprawić dołączoną do mieszanki przyprawą. Smażyć pod przykryciem około kwadransa, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać oliwki pokrojone w połówki. Danie przełożyć na talerze, ułożyć na nim pomidorki i posypać koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz