Podjęłam wyzwanie Iglotex w konkursie Patelnia pełna smaków. Na dzisiejszy obiad przyrządziłam danie z warzyw na patelnię po hiszpańsku i kurczaka. To nie tylko zdrowy i lekki obiad, ale także ekspresowy- jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. Ponieważ lubię "świeże" dodatki do obiadu, danie podałam z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Mrożonki doskonale sprawdzają się zimą, kiedy niektóre z warzyw są trudno dostępne.
Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem.
Składniki:
- opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in: papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia)
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki czarnych hiszpańskich oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- koperek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć mięso. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Warzywa z mrożonki umieścić na durszlaku, przelać wrzątkiem po czym dodać na patelnię. Przyprawić dołączoną do mieszanki przyprawą. Smażyć pod przykryciem około kwadransa, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać oliwki pokrojone w połówki. Danie przełożyć na talerze, ułożyć na nim pomidorki i posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz