Królik to bardzo delikatne mięso, chude i zdrowe. Nie każdy go lubi, ale dobrze przygotowany jest bardzo smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień przed gotowaniem pekluję go, dzięki temu jest soczyste i ma ładny różowy kolor.
Składniki:
- 2 nogi z królika
- 2 marchewki
- szklanka kwaśnej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- biały pieprz
- sól
- 2 łyżki soli peklowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki smalcu
Dzień przed planowanym duszeniem królika zagotować i wystudzić litr wody. Wsypać sól peklową, wymieszać i zalać oczyszczone mięso. Wstawić do lodówki.
Pysznie tu, rozgoszczę się na obiadek :)
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
Usuńkurczak w śmietanie jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuń