Dziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu.
Składniki:
- 4 duże marchewki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- mała cebula
- 3-4 łyżki kaszy manny
- bagietka
- śmietanka 18% z kartonika
- sól
- pieprz
- imbir
- ostra papryka
- tłuczona kolendra
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Bagietkę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Natkę posiekać. Zupę podawać z kleksami śmietany, natką i grzankami.
coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń