pikantny krem z marchewki


Dziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu. 

Składniki:
  • 4 duże marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • mała cebula
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • bagietka
  • śmietanka 18% z kartonika
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • ostra papryka
  • tłuczona kolendra
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Bagietkę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Natkę posiekać. Zupę podawać z kleksami śmietany, natką i grzankami. 

1 komentarz: