niedziela, 30 listopada 2014

paszteciki fińskie


Paszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek. 

Składniki:
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajka
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki śmietany
  • rozbełtane jajko do posmarowania
  • łyżka czarnuszki
  • łyżka sezamu
na nadzienie:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 g startego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • łyżka oleju
Mąkę, masło, śmietanę, sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę  farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Widelcem posypanym mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut, aż będą złote.


7 komentarzy:

  1. myślę, że takie paszteciki dobre by były też do barszczu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre, próbowałam osobiście-polecam!, mąż tez próbował no ale.... ;p;p;p buźka

    OdpowiedzUsuń
  3. ile pasztecików wychodzi z tej porcji i czy zawsze się udają?Chciałabym zrobić je w Wigilię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dokładnie ale dość dużo. Robiłam je ze 20 razy i nie bylo tak żeby się nie udaly.

      Usuń
  4. robimy jutro na sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super wyszły, najlepsze na ciepło z sosem czosnkowym, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up