wtorek, 30 grudnia 2014

schab ze śliwką i majerankiem


Prosty i szybki sposób na rodzinny lub świąteczny obiad. Takie mięsko jest bardzo podzielne, jeśli zostanie z obiadu można je wykorzystać jako wędlinę na kanapkę lub element zimnej płyty. 

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 opakowanie majeranku 
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
Schab opłukać. Cienkim nóż wbić w środek i kilka razy obrócić aby zrobić tunel na śliwki. Wkładać śliwki do środka i popychać trzonkiem łyżki drewnianej. Majeranek wymieszać z solą, pieprzem i olejem, natrzeć mięso. Umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika i piec w 200*C około godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up