sałatka kebabowa


Ulubiona sałatka mojego męża, moja zresztą też. Znika zawsze ekspresowo i jeszcze się nie zdarzyło, żeby zostało. Obowiązkowa na przyjęciach ale nie tylko. Ja robię ją w pikantnej wersji z ostrym sosem czosnkowym. 

Składniki:
  • 1 duży filet z kurczaka 
  • 1 szklanka pikantnego ketchupu
  • 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
Mięso pokroić w kostki, wymieszać z przyprawą i usmażyć na oleju. Dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno miski. Kukurydzę odsączyć, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
W misce układać wszystkie składniki warstwami tak, aby na samej górze była kapusta polana sosem czosnkowym. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. 

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię tą sałatkę, i też szybko znika.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. My mówimy na nią gyros, a propos weszłam w zakładkę sałatki i sałatka kebabowa już jest na twoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń