piątek, 9 stycznia 2015

jajka z farszem chrzanowo-serowym


Jajka faszerowane choć kojarzone są głównie z Wielkanocą, są doskonałą przystawką imprezową lub po prostu daniem na śniadanie czy kolację. W tych jajkach farsz jest kremowy, lekko ostry dzięki dodatkowi chrzanu. Jajka i chrzan to jedno z moich ulubionych połączeń. 

Składniki:

  • 6 jajek
  • kilka plasterków szynki
  • 2 łyżki żółtego sera startego drobno
  •  łyżeczka ostrego chrzanu
  • duża łyżka majonezu
  • pieprz
  • czarne oliwki
  • zielone oliwki nadziewane papryką
  • listki kolendry do dekoracji
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, przepołowić. Białka ułożyć na talerzu, żółtka zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z serem, majonezem i chrzanem. Trzy plasterki szynki pokroić w bardzo drobną kostkę, resztę ułożyć dekoracyjnie na talerzu z białkami. Pokrojoną szynkę wymieszać z farszem, doprawić pieprzem. Farsz wyciskać do połówek białek za pomocą szprycy lub woreczka. Oliwki pokroić na połówki, udekorować jajka i półmisek. Ozdobić listkami kolendry. 


1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up