niedziela, 4 stycznia 2015

kapuścianka z parówkami


Jedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca.

Składniki:
  • kość wędzona
  • 4 ziemniaki
  • 200 g kapusty kiszonej
  • włoszczyzna
  • 3 parówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • łyżka oleju
  • ziele angielskie
  • kostka rosołowa (można zastąpić solą)
  • liście laurowe
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
Kość zalać wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki pokroić w  kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę wedle uznania, podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki. 


1 komentarz:

  1. Ja uwielbiam kapuśniaki i parówki super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up