kokosowy puchatek (bez pieczenia)



Niezwykle lekkie ciasto, nie za słodkie, puszyste a do tego ciekawie wyglądające. Robi się je łatwo i dość szybko, bo nie trzeba piec spodu. Na pewno będzie doskonałe na przyjęcia, zwłaszcza dla dzieci.

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na spód:
  • 16 herbatników
  • ok. 24 sztuki małych ciepłych lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe)
na piankę kokosową:
  • 200 g białej czekolady
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 opakowania śnieżki
  • 350 ml mleka
  • 150 g kokosu 
na wierzch:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki kokosu
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na nich poukładać ciepłe lody. Galaretki rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić. Do miseczki wlać 50 ml gorącego mleka, wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić. Śnieżki ubić w 300 ml mocno schłodzonego mleka. Do śnieżek dodać czekoladę, galaretki i kokos, wymieszać, przelać do foremki kiedy masa zacznie tężeć. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy całkiem stężeje kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i posypać kokosem. Schłodzić. 





10 komentarzy: