Jedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca.
Składniki:
- kość wędzona
- 4 ziemniaki
- 200 g kapusty kiszonej
- włoszczyzna
- 3 parówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- łyżka oleju
- ziele angielskie
- kostka rosołowa (można zastąpić solą)
- liście laurowe
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Kość zalać wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić do zupy. Przyprawić zupę wedle uznania, podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki.
Ja uwielbiam kapuśniaki i parówki super połączenie :)
OdpowiedzUsuń