niedziela, 11 stycznia 2015

tygrysek


To kolorowe ciasto o bajkowej nazwie to gratka dla wielbicieli wypieków z galaretką. Jest lekkie, pełne owoców, przełamane słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone. 

*foremka 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jogurtową:
  • 600 ml jogurtu brzoskwiniowego
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • kilka połówek brzoskwiń z puszki
  • kilka plastrów ananasa z puszki
dodatkowo:
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • opakowanie galaretki brzoskwiniowej 
  • 5-6 łyżek kremu typu nutella (użyłam biało-brązowego)
Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Do ubitej piany dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Cześć ciasta wylać do tortownicy (nie za dużo, żeby biszkopt był niski). Resztę rozsmarować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Oba upiec jednocześnie w 160*C z termoobiegiem przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia. 
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać i odstawić. Tężejącą masę wylać na okrągły biszkopt. Biszkopt rozwinąć, posmarować nutellą, zwinąć ponownie w roladę i wstawić do chwile do lodówki lub zamrażalki żeby nutella stwardniała (nie będzie się rozmazywać przy krojeniu). Następnie pokroić w plastry. Zanim masa jogurtowa całkowicie stężeje ułożyć na niej plastry rolady (trochę zostanie). Pozostałe galaretki rozpuścić osobo w szklance wody każdą. Kiedy zaczną mocno tężeć wykładać je na ciasto łyżką na przemian. Schłodzić, kroić całkowicie stężałe. 




4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe i na pewno smakowite ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast spodu biszkoptowego można zrobić spód z pokruszonych herbatników? Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można tez wyłożyć dno foremki biszkoptami, będzie jeszcze szybciej

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up