czosnkowe skrzydełka z pieca


Dobrze przyprawione, aromatyczne skrzydełka w chrupiącej skórce. Podaję je z frytkami i surówką z białej kapusty. Robi się je dość szybko, wystarczy wcześniej je przygotować a potem tylko wstawić do piekarnika, praktycznie robią się same. 

Składniki:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka czosnku granulowanego
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz grubo mielony
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli 
  • sól według uznania
  • 2-3 łyżki oleju
Skrzydełka opłukać. Usunąć z nich końcówki (trzecią najmniejszą cześć). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, dodać resztę przypraw i wymieszać. Natrzeć mięso i umieścić na blaszce do pieczenia. Można upiec od razu ale najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. 


2 komentarze: