Delikatna, lekko słodka i soczysta surówka. Pasuje w zasadzie do większości dań mięsnych i smażonej ryby. Przygotowuję ją przeważnie wtedy, gdy z pieczenia ciasta zostanie mi kilka plastrów ananasa. Przepis dostałam od kucharki weselnej.
Składniki:
- 3 dość duże marchewki
 - 3-4 plastry ananasa z puszki
 - łyżka chrzanu z żurawiną
 - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
 - łyżeczka cukru
 - łyżeczka soku z cytryny
 - szczypta soli
 
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce i drobnych oczkach. Ananasa drobno pokroić i dodać do marchewki. Śmietanę wymieszać z chrzanem, dodać sok z cytryny, cukier i sól. Połączyć i wmieszać z marchewką. 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz