marchewka z ananasem - surówka


Delikatna, lekko słodka i soczysta surówka. Pasuje w zasadzie do większości dań mięsnych i smażonej ryby. Przygotowuję ją przeważnie wtedy, gdy z pieczenia ciasta zostanie mi kilka plastrów ananasa. Przepis dostałam od kucharki weselnej. 

Składniki:
  • 3 dość duże marchewki
  • 3-4 plastry ananasa z puszki
  • łyżka chrzanu z żurawiną
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce i drobnych oczkach. Ananasa drobno pokroić i dodać do marchewki. Śmietanę wymieszać z chrzanem, dodać sok z cytryny, cukier i sól. Połączyć i wmieszać z marchewką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz