Dobrze przyprawione, aromatyczne skrzydełka w chrupiącej skórce. Podaję je z frytkami i surówką z białej kapusty. Robi się je dość szybko, wystarczy wcześniej je przygotować a potem tylko wstawić do piekarnika, praktycznie robią się same.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka czosnku granulowanego
- łyżeczka tymianku
- pieprz grubo mielony
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól według uznania
- 2-3 łyżki oleju
Skrzydełka opłukać. Usunąć z nich końcówki (trzecią najmniejszą cześć). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, dodać resztę przypraw i wymieszać. Natrzeć mięso i umieścić na blaszce do pieczenia. Można upiec od razu ale najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.
Aaaapetyczne skrzydełka!!! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmniami, przypomina mi się lato :) i skrzydełka z grilla :)
OdpowiedzUsuń