sernik toffi z orzechami


Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Dosłownie rozpływa się w ustach a jego delikatność w połączeniu z chrupiącymi orzechami smakuje nieziemsko. Kawałek tego sernika to prawdziwa bomba kaloryczna, ale nawet to nie jest w stanie powstrzymać przed sięgnięciem po następny kawałek. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 1 kg sera białego w kostce
  • 8 jajek
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 opakowania budyniu toffi
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • puszka kajmaku
  • 200 g orzechów włoskich
  • łyżka masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. 
Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, kremówkę i olej. Budynie rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do sera. Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle. Wystudzić i rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. 


6 komentarzy:

  1. Witam, wygląda przepysznie! Czy ten sernik można zrobić z serka wiaderkowego president?

    OdpowiedzUsuń
  2. Budynie małe czy duże?

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaardzo dobry ten serniczek, był na święta i wszyscy byli zachwyceni :) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kremówke wlać prosto z kubeczka czy ma być ubita?

    OdpowiedzUsuń